Не е сериозно един доклад да бъде достатъчен аргумент някой да си запази поста. Това коментира в кулоарите на парламента министърът на вътрешните работи Румен Петков в отговор на въпрос дали подготвеният от него доклад за реформи в системата на МВР ще бъде достатъчен, за да запази поста си.

Попитан дали проверката на прокуратурата срещу него за издаване на класифицирана информация не е достатъчна, за да подаде оставка, Петков каза, че тази проверка трябва може би първо да приключи.

Министърът обаче не очаква да бъде освободен след вота на недоверие, който ще бъде гласуван в петък от парламента.

"Това е въпрос на сериозен анализ и оценка на ситуацията", добави Румен Петков.

На въпрос, реформите в неговия доклад възможно ли е да бъдат извършени, след като той си подаде оставката, Петков каза: "невъзможни неща няма".

Той уточни, че не въпросите на журналистите ще го накарат да си подаде оставката.

Една от радикалните мерки, които препоръчва в доклада си вътрешният министър е изваждането на контрола на използването на СРС в самостоятелна агенция, извън МВР.

"Трябва да се разбере, че ние повече от години говорим за промени в МВР. Изграждането на ДАНС постави въпроса за ефективната работа на службите, които осъществяват принципите на СРС. Заявителите са МВР, ДАНС, прокуратурата, следствието, разузнаването и военната полиция. За добрата организация на работа е необходимо една равно отдалечена агенция от тези звена и която да обслужва заявителски материали", каза Петков.

Според него тази агенция може да бъде както под контрола на прокуратурата, така и на Министерство на правосъдието.

Относно срещата му с братя Галеви, която според доклада на вътрешната комисия е била нерегламентирана, министър Петков каза, че да се говори чак за среща медиите малко го надценяват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase